Het is belangrijk dat konijnen bewegingsvrijheid hebben. Daarom moeten konijn in een ruim verblijf leven. Konijnen moeten op hun achterpoten kunnen staan, languit kunnen liggen maar ook een sprintje kunnen trekken of kunnen springen (ook wel binkies). Voor het welzijn en de gezondheid is het noodzaak dat ze zich vrij en voldoende kunnen bewegen.

De meeste konijnen in Nederland krijgen te weinig ruimte

Heel veel konijnen in Nederland worden te klein gehuisvest! Vaak kopen baasjes een standaard konijnenhok in de dierenwinkel/tuincentrum. Echter is een konijn een dier dat flink de ruimte nodig heeft zodat hij lekker kan rennen. In een hok van 130 bij 50 cm kan hij dat niet. Hij kan anderhalf hupsje maken en zich omkeren, meer niet.

Belangrijk voor alle konijnen, of je ze nu binnen of buiten huisvest, is dat ze permanent hun hok uit kunnen. Per konijn minimaal één vierkante meter, maar hoe meer hoe beter. Zie ook dit filmpje voor een visuele uitleg:

 

Konijnen binnen huisvesten

Je kunt konijnen zowel binnen als buiten huisvesten. Ieder heeft zo zijn voorkeur. Hieronder noemen we verschillende voor- en nadelen van het binnen huisvesten van je konijnen.

 

Voordelen binnen huisvesten:

 • Het is gezellig. Als je thuis bent heb je je konijnen om je heen. Je ziet ze meer.
 • Meer aandacht. Vooral in de winter ga je buiten niet zo gauw een uur bij je konijnen zitten. Binnen krijgen konijnen toch al snel meer aandacht.
 • Sneller ziekte signaleren. Doordat je meer bij je konijnen bent en ze meer ziet, ontdek je het ook eerder als er een ziek wordt. Zeker bij bijvoorbeeld gas of verstopping is het noodzaak er zo snel mogelijk bij te zijn.

 

Nadelen binnen huisvesten:

 • Ruimte. Konijnen nemen ruimte in beslag. Naast dat er een ruim hok in het huis staat, zullen ze ook los moeten lopen.
 • Kamer konijnproof maken. Waar de konijnen lopen moet het konijn-proof zijn. Dit betekent geen snoeren op hoogte hangen waar konijnen bij komen, geen giftige planten, geen materiaal wat ze kapot kunnen knagen of opeten. Ook is het niet erg verstandig om ze op vloerkleed te laten lopen als ze niet 100% zindelijk zijn, omdat de urine daar erg moeilijk tot niet uit te halen is.
 • Meer schoonmaken. Het zal sneller vies in je huis zijn. Zo zul je geregeld bodembedekking/hooi tegenkomen, maar ook haren. Vooral als ze in de rui zijn zul je dit merken.

 

Afmetingen binnenverblijf:

Als je je konijnen binnen huisvest, zorg dan voor een ruime binnenkooi. Als de konijnen een permanente uitloop hebben (bijv dm.v. een ren of altijd mogen loslopen) maakt de grootte van het hok niet zoveel uit. Hebben je konijnen geen permanente uitloop (niet aan te raden!) of mogelijk ze een aantal uren per dag los lopen, zorg dan voor een zo groot mogelijk konijnenhok. Sluit je konijnen nooit (permanent) op in een zogenaamd konijnenhok van 120 bij 50 cm. Onthoud dat een konijn sprintjes wil kunnen trekken, rechtop wil kunnen staan en binkies (vreugdesprongen) wil kunnen maken.

Voorbeelden binnenverblijven:

Een te klein konijnenhok kun je uitbreiden met een dergelijke ren © Konijnenparadijs

Een te klein konijnenhok kun je uitbreiden met een dergelijke ren © Konijnenparadijs

Een hok als deze is ongeschikt om permanent konijnen in op te sluiten, maar als het hok open staat (en de woonkamer dus als

Een hok als deze is ongeschikt om permanent konijnen in op te sluiten, maar als het hok open staat (en de woonkamer dus als “ren” dient), voldoet het prima © The Miracle of Life

Aandachtspunten binnen huisvesten: 

 • Zitten je konijnen in een hok/ren waar de bovenkant open is? Zorg voor een schuilmogelijkheid, bijvoorbeeld een reismandje of een doek over een deel van het verblijf.
 • Maak je konijnen zindelijk. Zet een ruime wc in het verblijf met een pluk stro/hooi. Zet ook een of meerdere wc’s in de ren/woonkamer, want niet alle konijnen gaan helemaal in hun kooi terug om hun behoefte te doen. Niks is vervelender dan overal plasjes en keutels in huis!
 • Maak de ruimte waar je konijnen lopen konijnproof. Geen kabels en snoeren op hoogte dat ze erbij kunnen, geen giftige planten waar ze bij kunnen en andere spullen die ze kunnen slopen. Zorg voor voldoende knaagmateriaal, zodat ze niet aan meubels gaan knagen.
 • Het best is om ze permanent de ruimte te geven. Eén uurtje per dag los lopen is te weinig. Zet bijvoorbeeld een stevige ren om het hok heen (zie voorbeeld hierboven). Let erop dat de konijnen er niet overheen springen of de ren wegduwen.
 • Sommige konijnen kunnen aan een gladde vloer wennen, vooral als ze hier vanaf jongs af aan op lopen. Maar andere konijnen vinden het verschrikkelijk en glijden ook steeds weg. Zorg dan voor een grote mat waar ze grip aan hebben en zo toch vrolijk rond kunnen huppelen.

Headerfoto © Porsche Brosseau