Huh? De brokjes voor konijnen niet in een bakje geven, maar over grond strooien? Wat is dat nou voor gekkigheid! Het klinkt inderdaad een beetje raar, maar als je erover nadenkt is het over de grond strooien een stuk logischer dan het netjes in een bakje aanbieden.

  • In de natuur krijgen konijnen ook geen bakje met voer, maar moeten zij ernaar op zoek: op de grond!
  • Het konijn is langer bezig, waardoor hij niet alles heel snel naar binnen werkt (met kans op verslikken, of voedernijd o.a. door concurrentie met andere konijnen).
  • Ook is het een stukje verrijking (het gaat verveling tegen) omdat je konijn moeite moet doen: zijn neus- en tastharen gebruiken om de brokjes te vinden. Artikel over verrijking en training volgt binnenkort!
  • Onze huiskonijnen hebben vaak beperkte ruimte en bezigheden. Door de brokjes niet direct in een bakje voor hun neus te zetten, zorg je dat je konijnen zich minder snel en minder veel vervelen.

Soms is het niet mogelijk om de brok rond te strooien, bijvoorbeeld omdat er keutels en/of urine ligt. Het moet natuurlijk wel hygiënisch blijven. Zorg er dan voor dat je konijnen een grote bak krijgen zodat ze niet gaan vechten om het voer. Twee bakjes kan ook, maar is tevens niet ideaal, want dan kunnen ze alsnog allebei het ene bakje willen.