Hoewel hooi en groente het belangrijkst zijn, kun je konijnen ook brokken/biks geven om de benodigde vitamines en mineralen aan te vullen. Hierbij is het wel belangrijk dat je de juiste brokjes en hoeveelheden geeft.

mengvoer

Mengvoer

Mengvoer is vaak gebaseerd op granen, waar veel zetmeel in zit. Te veel zetmeel leidt tot diarree, wat erg gevaarlijk is. Daarnaast kiezen konijnen de lekkerste stukjes uit deze mix en laten de stukjes die ze niet lekker vinden staan. Hierdoor missen ze een hoop benodigde voedingsstoffen. Ook worden konijnen al snel te dik door de toegevoegde erwtenvlokken. Daarom kun je, ondanks dat het lekker goedkoop is, beter niet kiezen voor mengvoer.

Als je konijn gewend is gemengd voer te eten, schakel dan langzaam over op biks zodat je konijn eraan went. Meng het gemengde voer met de biks. Geef geleidelijk aan steeds minder gemengd voer en meer biks.

konijn brok

Speciaal konijnenbiks

Deze biks is speciaal ontwikkeld voor konijnen. Omdat alle brokjes hetzelfde zijn kan het konijn niet selecteren, waardoor hij alle voedingsstoffen die in de brokjes zitten binnen krijgt. Je kunt je konijnen dus het beste speciaal, ongemengd konijnenvoer geven.

Geschikte merken zijn o.a.:
– Supreme Science Selective
– Fiba First
– Beaphar
– Greenwoods

Weet jij nog meer goede merken? Laat het weten in een reactie hieronder!

Supreme Science Selective konijn

Supreme Science Selective

Compleet volvoer voor konijnen, met een aandeel van ruwe vezels

Kopen bij Zooplus
Waarom linken wij naar Zooplus?

En caviavoer dan?

Er zitten veel verschillen in de voeding van konijnen en cavia’s. Konijnen eten horizontaal en cavia’s verticaal, waardoor de structuur alleen al anders moet zijn. Daarnaast hebben konijnen en cavia’s heel andere behoeften, ook qua voeding! Geef elk dier de voeding die speciaal op zijn soort is afgestemd.

Hoeveel brokjes per dag?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat brokjes pas op de derde plaats komen, na hooi (#1) en groenten (#2). Het is dus belangrijker dat konijnen hun hooi en groente beter eten dan hun brokjes.

Geef volwassen konijnen zo’n 20-25 gram brokjes per kilo lichaamsgewicht. Geef je meer, dan worden konijnen al snel te dik en kunnen ze gebitsproblemen krijgen (gezien ze in verhouding waarschijnlijk te weinig hooi eten). Vul het bakje dus slechts één keer per dag en niet meteen wanneer het op is.

Jonge konijnen mogen onbeperkt biks eten tot ze 4 maanden zijn.

→ Lees hier waarom je biks beter niet in een bakje kan geven