Het is belangrijk dat konijnen bewegingsvrijheid hebben. Daarom moeten konijn in een ruim verblijf leven. Konijnen moeten op hun achterpoten kunnen staan, languit kunnen liggen maar ook een sprintje kunnen trekken of kunnen springen (ook wel binkies). Voor het welzijn en de gezondheid is het noodzaak dat ze zich vrij en voldoende kunnen bewegen.

De meeste konijnen in Nederland krijgen te weinig ruimte

Heel veel konijnen in Nederland worden te klein gehuisvest! Vaak kopen baasjes een standaard konijnenhok in de dierenwinkel/tuincentrum. Echter is een konijn een dier dat flink de ruimte nodig heeft zodat hij lekker kan rennen. In een hok van 130 bij 50 cm kan hij dat niet. Hij kan anderhalf hupsje maken en zich omkeren, meer niet.

Belangrijk voor alle konijnen, of je ze nu binnen of buiten huisvest, is dat ze permanent hun hok uit kunnen. Per konijn minimaal één vierkante meter, maar hoe meer hoe beter. Zie ook dit filmpje voor een visuele uitleg:

 

Konijnen buiten huisvesten

Voordelen buiten huisvesten

 • Natuurlijker. Frisse buitenlucht, zon, regen: het is natuurlijker je konijnen buiten te houden. De ondergrond is doorgaans minder glad dan binnen waardoor konijnen onbezorgd rond kunnen rennen.
 • Groter vast verblijf. Er vanuit gaande dat je je konijnen binnen niet 24/7 los laat lopen, zal het vaste verblijf buiten waarschijnlijk groter zijn. Je konijnen hebben altijd genoeg ruimte om lekker rond te rennen.
 • Geen bodembedekking of haren in huis! Tenzij je je voeten niet goed veegt 😉

Nadelen buiten huisvesten: 

 • Warmte. De plaatsing van het hok is heel belangrijk. Als het warm wordt kan het levensgevaarlijk zijn als het hok in de volle zon staat. Waar konijnen prima tegen kou kunnen, moet je oppassen bij warmte.
 • Ontsnappen. Konijnen zijn meesters in ontsnappen. De meeste hokken zijn er op gebouwd dat ze niet gemakkelijk kunnen ontsnappen. Echter: laat je ze loslopen in een panelen-ren, dan vinden ze wellicht uit dat ze erover heen kunnen, het deurtje open kunnen maken, of er onderdoor kunnen graven. Ook al het hok op een zachte ondergrond staat (en je hebt er geen gaas onder) kunnen ze zich een weg naar buiten graven. Sommige konijnen knagen kippengaas door en weten op die manier te ontsnappen.
 • Roofdieren. Waar ze binnen meestal veilig zitten zonder iets te vrezen, komt het buiten wederom aan op een goed en veilig hok, die van alle kanten afgesloten is voor roofdieren. Je zou niet de eerste eigenaar zijn waar de konijnen gepakt worden door: roofvogels, vossen, marters, katten en honden.

Afmetingen:
Minimaal 2 m² meter voor twee dwergkonijnen. Middelgrote tot grote konijnen moeten minstens 5 m² meter hebben. Bij deze minimale afmetingen is een extra verdieping aan te raden. Een andere optie is een kleiner nachtverblijf waar ze helemaal droog en windvrij kunnen zitten met een grote afgesloten ren eraan vast.  Zorg ervoor dat de ren minstens 80 cm hoog is voor kleine konijnen en een meter bij grotere konijnen.

Voorbeelden van buitenverblijven:

Buitenhok konijnen

Met dergelijke stevige panelen kun je heel makkelijk een standaard hok uitbreiden met een uitloopren. Zorg dat de ren minstens 80cm hoog is! © Konijnenforum

Konijnenhok © Meike Herpers

Zo kan het ook: de tuin als uitloopren! © Meike Herpers

Buitenhok konijnen © Niki Segers

Een prachtig grote en superstevige ren © Niki Segers

Het hok is veel te klein, maar met een ren als deze erbij kun je er prima twee kleine konijnen in huisvesten. © Konijnenparadijs

Het hok is veel te klein, maar met een ren als deze erbij kun je er prima twee kleine konijnen in huisvesten. © Konijnenparadijs

Aandachtspunten buiten huisvesten:  

 • Ruime huisvesting. Zoals hierboven al vermeld staat bij afmetingen: zorg voor een ruime huisvesting waar ze permanent in kunnen bewegen.
 • Uit de zon. Let erop dat de konijnen altijd voldoende schaduw hebben. Vol in de zon kan fataal aflopen: konijnen kunnen veel slechter tegen warmte dan tegen kou. Waar je je bij temperaturen van lager dan -5 graden je geen zorgen hoeft te maken, moet je bij meer dan 25 graden goed op je konijnen letten. Zorg altijd voor vers en voldoende drinkwater en je kan een ‘Icepod’ in het hok leggen of een fles met ijs zodat ze daar op of tegenaan kunnen liggen. Dat zorgt voor afkoeling.
 • Niks erin en niks eruit. Zorg voor een goed en stevig hok en ren. Je konijnen moeten er met geen mogelijkheid uit kunnen en andersom mogen er geen dieren bij kunnen. Sommige konijnen gaan toch van alles uitproberen: Knagen, graven, omhoog duwen etc. Probeer dit zoveel mogelijk te voorzien.
 • Ondergrond. Het beste kun je je konijnen op tegels huisvesten. Dit heeft een aantal voordelen: Ze kunnen geen weg naar buiten graven, het is makkelijk schoon te maken en de nagels slijten af, zodat je die in veel gevallen ook niet hoeft bij te knippen. Dat scheelt een hoop stress bij veel konijnen. Houd de nagels wel in de gaten!
 • Als je ze op gras of zand wilt zetten, dan zul je onder de grond gaas moeten aanbrengen tot de randen van het hok/ren. Het voordeel van op zand is dan weer dat ze kunnen graven; een van de natuurlijke behoeftes van konijnen. Om toch je konijn van die behoefte te voorzien zou je ook een bak met zand in het hok/ren kunnen zetten zodat ze daar kunnen graven.

 

Headerfoto © Anna Hull