Het is belangrijk dat konijnen altijd voldoende en schoon drinkwater tot hun beschikking hebben. Het is een basisbehoefte, dus zorg dat je konijn nooit zonder komt te staan d.m.v. een drinkfles of een bakje!

Hoe vaak verversen?

Ververs per voorkeur dagelijks het drinkwater. Als konijnen niet zoveel drinken en bijvoorbeeld hun vocht halen uit groenvoer, waarbij het drinkbakje schoon blijft kun je ook 1x in de twee dagen verschonen. In de zomer – als het warm is – is het wel van belang elke dag het water te verversen of zelfs twee keer per dag. Hetzelfde geldt voor als het vriest en water bevroren raakt. Voor flesjes heb je speciale verwarmers, wat ervoor moet zorgen dat het water minder snel bevriest.

Een bakje of een drinkflesje?

Het beste kun je een bakje water geven. Dit is natuurlijker dan een flesje, gemakkelijk goed schoon te maken en konijnen kunnen er goed uit drinken. Een fles lijkt misschien hygiënischer, maar als de zon er op staat komt er veel groene alg aan de binnenkant. Natuurlijk kun je dit schoonmaken met een speciaal borsteltje, maar een bakje is toch praktischer en kun je goed afwassen. Met een flesje moeten konijnen veel doen om een paar druppeltjes water binnen te krijgen, terwijl dit een eerste basisbehoefte is en het van belang is dat ze voldoende binnen krijgen. Konijnen kunnen dan ook gefrustreerd raken, trekken aan het tuitje, met de poten ertegen aan slaan en sommige konijnen krijgen het voor elkaar om het tuitje er ook echt af te krijgen.

drinkbak

Een dergelijk stevig bakje voldoet prima als drinkbak.

Kopen bij Zooplus
Waarom linken wij naar Zooplus?

drinkflesjes

Er zijn veel soorten flesjes te koop.

Kopen bij Zooplus
Waarom linken wij naar Zooplus?

Tip: weet je niet wat je konijnen bij hun eventuele vorige eigenaar gewend waren (bijv. als je ze bij een konijnenopvang vandaan hebt)? Geef dan een bakje én een flesje: dan kunnen ze zelf kiezen en zit je altijd goed.

 

Als een bakje niet werkt…

Soms is het lastig om een bak te geven als je konijnen bijvoorbeeld alleen een binnenkooi hebben en de bak niet stevig staat en steeds omgegooid wordt. Dan kun je een bakje kopen die je aan de kooi kan vasthaken. Maar er is ook een tussenoplossing tussen een fles en een bak. Dit is een fles waar een klein bakje onder zit zodat je konijnen toch makkelijk water kunnen drinken.

drinkflesspeciaal

Speciale fles voor konijnen

Kopen bij Zooplus
Waarom linken wij naar Zooplus?

drinkflesspeciaalkonijn