Regelmatig je konijn wegen zorgt ervoor dat je eerder signaleert als er iets aan de hand is met de gezondheid. Konijnen laten het namelijk niet merken wanneer ze ziek zijn. Hierdoor komen veel baasjes er (te) laat achter dat hun konijn iets mankeert. Weeg daarom regelmatig je konijn om er op tijd bij te zijn!

Het beste kun je een weegschaal gebruiken waar je je konijn uit zichzelf op kan laten lopen. Leg er wat brokjes op, zodat je konijn er even op blijft zitten. Zo kun je je konijn wegen zonder dat ze stress ervaren, omdat je ze niet hoeft op te pakken of vast te houden. Als je een weegschaal hebt die je niet kan verplaatsen en je je konijn wel op moet pakken, is het het handigste om eerst jezelf te wegen, daarna met je konijn samen en je gewicht eraf te trekken.

Wanneer is mijn konijn te dun of te dik?

Omdat de gewichten per konijnen behoorlijk verschillen, zijn er moeilijk gemiddelde gewichten te geven. Wel kun je zelf goed zien en voelen of je konijn te dun of te dik is. Gebruik daarvoor onderstaande illustraties en vergelijk deze met jouw konijnen!

 

konijn gewicht

 

Naast het wegen is het belangrijk je konijn regelmatig te voelen. Zo kun je voelen of je konijn te dik of te dun is, maar ook controle op bulten, wondjes etc. Naast deze controles moet je op eventuele gedragsveranderingen letten van je konijnen, omdat je dan een acute ziekte kunt herkennen.