Een van de basisbehoeften van konijnen is bewegingsvrijheid. Konijnen hebben dagelijks een flinke ruimte nodig om sprintjes in te kunnen trekken. Vooral wanneer konijnen in (te) kleine hokken worden gehouden, is het belangrijk regelmatig je konijnen los te laten lopen. Je zult zien dat ze hier flink van zullen genieten!

Vooral konijnen die in een klein hok zitten hebben baat bij regelmatig los lopen:

  • In kleine hokken (bijv. die van 1.20m breed) kan een konijn maximaal 2 hupsjes doen, laat staan een binkie (een sprong in de lucht van blijdschap) doen. Zie ook: Hoeveel ruimte heeft je konijn echt?
  • Konijnen kunnen gefrustreerd raken wanneer ze nooit de pootjes mogen strekken.
  • Om hun energie kwijt te raken, is het belangrijk dat konijnen regelmatig kunnen rennen.
  • Loslopen is een stukje verrijking en zorgt ervoor dat konijnen zich minder snel vervelen
  • Veel konijnen zijn te dik doordat ze te weinig lichaamsbeweging krijgen. Door je konijnen los te laten lopen krijgen ze meer lichaamsbeweging en blijven ze beter op gewicht.

Als je je konijnen los laat lopen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en mogelijk moet aanpassen.

Binnen los laten lopen

Omheining
Het kan zijn dat je je konijnen vrij door het hele huis of een kamer wilt laten loslopen (wat vooral makkelijk is als ze zindelijk zijn!), maar misschien wil je het losloopgebied beperken om te voorkomen dat ze bij huisplanten en/of snoeren komen. In dat geval is het goed om voor een ren te zorgen. De gemiddelde ren uit de dierenwinkel is echter veel te klein. Zorg ervoor dat ze echt flink meer ruimte krijgen dan ze in het hok zelf krijgen, bijv. door meerdere rennen aan elkaar vast te maken of door een kamer konijn-proof te maken.

Planten, snoeren en kinderen
Het spreekt voor zich, maar let erop dat konijnen niet bij (giftige) planten en elektriciteitssnoeren kunnen. Daarnaast is het zaak eventuele kinderen duidelijk te maken voorzichtig te zijn met loslopende konijnen. Konijnen oppakken is ineens een stuk makkelijker wanneer ze niet in het hok zitten, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Zindelijkheid
In tegenstelling tot bijvoorbeeld cavia’s, kunnen konijnen zindelijk gemaakt worden. Dat zou natuurlijk enorm schelen wanneer je konijnen los laten lopen in huis. Het is daarom slim om (als je dit hebt) het konijnentoilet in de ren te zetten, om de ontlasting in de ren/kamer/het huis te beperken.

Eten en drinken
Het beste is dat de konijnen zelf terug in het hok kunnen wanneer zij dat willen, omdat dit hun veilige plek is. Als dat niet mogelijk is, zorg er dan voor dat de konijnen toegang hebben tot vers drinkwater en eventueel hooi (afhankelijk van de duur van het loslopen).

 

Buiten los laten lopen

Omheining
Om ervoor te zorgen dat konijnen niet uit de tuin ontsnappen, zul je voor een omheining moeten zorgen. Je kunt de gehele tuin omheinen (bijvoorbeeld d.m.v. gaas tegen hekwerk) of een stuk tuin afzetten met een ren. Houd er rekening mee dat konijnen aardig hoog kunnen springen of dat ze ergens onder door kunnen graven. De omheining moet dan ook minimaal 1.20 m hoog zijn.

Roofdieren
Konijnen zijn prooidieren, ofwel ze kunnen ten prooi vallen voor roofdieren. Je konijn zal niet de eerste zijn die zo uit je tuin wordt gepakt door een roofvogel, of aangevallen wordt door een kat. Om dit te voorkomen, kun je het best zorgen dat het losloopgebied óók aan de bovenkant is afgedekt, bijvoorbeeld met gaas. Als dit niet mogelijk is, moet er op de konijnen gelet worden om dit te voorkomen (er continue bij blijven).

Giftige planten
Onze gedomesticeerde konijnen weten helaas, in tegensteling tot hun wilde soortgenoten, niet welke planten giftig zijn en welke veilig. Er zijn aardig wat soorten planten en onkruiden giftig. Zorg dus dat je weet welke planten er in je tuin staan en zorg (indien je giftige planten hebt) ervoor dat je deze weghaalt, of dat de konijnen er niet bij kunnen. Ook vinden konijnen alle mooie bloemen die je net gezaaid hebt ook erg lekker…

Zindelijkheid
In tegenstelling tot bijvoorbeeld cavia’s, zijn konijnen van nature zindelijk. Dat betekent dat ze hun behoeften netjes op dezelfde plek doen. Vaak in een bepaalde hoek van het hok, of op een speciale konijnentoilet (plastic bak). Het is daarom slim om (als je dit hebt) het konijnentoilet in de tuin te zetten, om de troep te beperken.

Eten en drinken
Ook bij het loslopen in de tuin kun je het beste ervoor zorgen dat je konijn zelf weer in het hok terug kan, zo niet zorg dan voor een plek waar vers drinkwater staat, zeker als het wat warmer weer is.

 

Konijnen eten groente

Ze vinden het vast ook niet erg om het loslopen even te onderbreken voor wat groente © Konijnenparadijs