Als je konijnen niet op een harde ondergrond lopen en de nagels niet vanzelf afslijten, moet je ze zelf regelmatig knippen. Hoe vaak hangt af van hoe snel de nagels groeien. Houdt het dus goed in de gaten!

Hoe vaak knippen?

Knip ze niet te vaak, want het is een stressvolle handeling, maar zorg ervoor dat ze ook niet te lang worden dat je konijn er hinder van ondervindt. Daarnaast zal het leven steeds verder groeien als je heel weinig knipt wat ervoor zorgt dat je op een gegeven moment niet meer korter kan knippen omdat je dan in het leven zit, terwijl de nagels eigenlijk te lang zijn. Zoek dus een goede balans.

 

konijn nagels knippen

© Simone Hervij

 

zooplusschaar

Waarmee knippen?

Je kunt beter geen nagelschaar of tangetje gebruiken die je bij mensen gebruikt. De nagels zijn namelijk veel dikker en harder dan bij mensen. Koop daarom een speciaal konijnen nageltangetje, of een die voor katten of kleine honden gebruikt wordt. Een grote honden nageltang is te groot en te grof voor konijnen wat niet handig is. Dit schaartje van Zooplus is erg goedkoop en voldoet prima!

Kopen bij Zooplus
Waarom linken wij naar Zooplus?

 

Hoe knippen?

 • Als je de nagels knipt, mag je niet in het leven knippen, omdat het dan gaat bloeden en pijnlijk is. Gebeurt het per ongeluk toch? Dan zal het flink bloeden maar uiteindelijk vanzelf stoppen. Raak in ieder geval niet in paniek.
 • Bij sommige konijnen zijn de nagels licht van kleur en zie je goed waar het leven begint, want vanaf daar is de nagel namelijk roze van kleur.
 • Sommige nagels zijn zwart en kun je dus niet zien waar het leven begint. Wees hier extra voorzichtig mee!
  • Als je het zelf niet durft te knippen, kun je een dierenarts om hulp vragen.
  • Met een zaklamp kun je (ook bij zwarte nageltjes) het leven wat beter zien.
  • Je kunt proberen te vergelijken met lichtere nagels en dezelfde hoeveelheid afknippen bij de zwarte nagels.
  • Als je twijfelt kun je zachtjes in de nagels duwen met de nagelschaar, zonder dat je door duwt en als je konijn zijn poot terug trekt of erop reageert zit je waarschijnlijk in het leven. Schuif dan iets meer naar het uiteinde met je schaartje.
 • Als je de nagels knipt, kun je dit het beste doen met twee personen. De een houdt het konijn vast en de ander knipt de nagels. Belangrijk is dat het goed en snel gebeurd zodat het konijn zo min mogelijk stress ervaart.

 

nagelsknippencavias-03