Allereerst: probeer konijnen zo min mogelijk op te tillen. Konijnen zijn namelijk vlucht- en prooidieren, wat inhoudt dat ze opgepakt worden instinctief eng vinden. Een situatie waarin ze geen controle hebben over zichzelf is dan ook beangstigend.

Optillen is dus zo’n situatie, maar met ook op schoot zitten kunnen ze niet weg. Ze voelen zich dan dan letterlijk opgesloten, want ze kunnen geen kant op. Konijnen kunnen in het wild alleen opgepakt worden door roofdieren, dus is het logisch dat ze die associatie leggen. Ook al zijn onze tamme konijnen gedomesticeerd, ze hebben nog steeds het instinct van een vlucht– en prooidier.

Probeer konijnen dus zo min mogelijk op te tillen en alleen als het niet anders kan. Als je je konijn vaak optilt en hij dit eng vindt, zal dit ervoor zorgen dat de band tussen jullie verslechtert of zelfs bang van je worden. Het is dan ook een fabeltje dat een konijn die niet tam is veel opgepakt en geknuffeld zou moeten worden om tam te worden. Konijnen houden ervan met vier pootjes op de grond te staan. Laat het initiatief vanuit het konijn komen!

Hoe kun je het best een konijn optillen?

Als je een konijn toch op moet tillen, pak het konijn dan nooit in het nekvel. Dit is bijzonder pijnlijk en associeert direct aan een roofvogel. Konijnen kunnen blauwe plekken tot zelfs kneuzingen krijgen. Til een konijn onder de buik en je andere hand onder de kont, zoals op onderstaande foto’s.

 

Stap 1: aai het konijn om te laten merken dat het goed is. Schuif vervolgens één hand onder de buik, vlak achter de voorpoten.

Stap 1: aai het konijn om te laten merken dat het goed is. Schuif vervolgens één hand onder de buik, vlak achter de voorpoten.

Stap 2 © Simone Hervij

Stap 2: met je andere hand ondersteun je de achterpoten en het kontje.

 

Zet vervolgens het konijn tegen je aan als je hem moet verplaatsen. Je kunt het konijn op je linkerarm zetten en je andere hand op het konijn ter voorkoming dat hij weg springt. Als alternatief kun je het konijn ook verticaal tegen je borst aan leggen. Vindt je konijn het eng en begint hij te spartelen? Zorg dan dat zijn kopje onder je arm verstopt zit: zo zien ze minder, wat ze rustiger maakt.

 

Stap 3 © Simone Hervij

Stap 3: laat het konijn op je armen rusten, of zet hem verticaal tegen je borst.

 

Je konijn kun je tevens vervoeren door middel van een reismandje. Je kunt je konijn leren zelf daarin te lopen.

Jonge konijnen

Konijnen die nog heel jong zijn moeten gesocialiseerd worden en daarentegen juist veel opgepakt worden, zodat ze op latere leeftijd hier minder angst van ondervinden. Die gevoelige periode is ongeveer tot de leeftijd van 12 weken. Zelfs als konijnen net geboren zijn zouden ze bij de fokker al regelmatig opgepakt moeten worden. Vraag als je een konijn koopt bij de fokker ook altijd na of het konijn goed gesocialiseerd is.