Konijnen zijn prooidieren. Dat betekent dat ze gepakt en opgegeten kunnen worden door roofdieren. Ook zijn het vluchtdieren: ze vluchten voor gevaar. In de natuur hebben konijnen holen waar ze in vluchten, waar ze veilig zijn. Wij zorgen ervoor dat er geen roofdieren (roofvogels, katten, honden etc.) bij onze konijnen kunnen komen, maar het instinct van onze gedomesticeerde konijnen kan hen nog wel vertellen dat er gevaar dreigt.

Als een konijn een open kooi of hok heeft waar hij nergens naartoe kan om zich te verstoppen of af te schermen, kan dat zorgen voor veel stress. Ze zullen misschien eerst proberen weg te komen, maar als dat niet lukt, gaan ze stil zitten en laten ze het over zich heen komen omdat ze niet anders kunnen. Dit betekent uiteraard niet dat ze dan geen stress ervaren.

Zorg altijd voor een schuilmogelijkheid

Het is dus belangrijk dat konijnen altijd een schuilmogelijkheid moeten hebben, al zijn ze nog zo tam. Dit hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn! Een nachthokje dat afgesloten is aan de zijkanten en bovenkant in de ren is al afdoende. Als je konijnen binnen in een kooi hebt, leg dan een doek over een stukje van de kooi en leg er bijvoorbeeld een tunnel in. Een tunnel vinden veel konijnen sowieso leuk en bootst ook een beetje een gang van een holenstelsel na. Als je een groot hok hebt voor je konijnen dan kun je ook meerdere schuilplaatsen maken.

Inspiratie voor verstopplekken en huisjes

Er zijn ontzettend veel huisjes en tunnels te koop. Let er ook op dat een huisje niet te klein is.

Kopen bij Zooplus

Kopen bij Zooplus

26998_PLA_Grasroehre_2

39262_PLA_Grashaus_XL_3

Huisjes kopen bij Zooplus
Waarom linken wij naar Zooplus?

Als je konijnen in vergelijkbare hokken zitten als hieronder (met uitbreiding van bijv. een ren!) dan het nachthok dat in zo’n hok zit (beide rechtsboven) als schuilmogelijkheid prima!

204954_kaninchenstall_kompakt_mit_freigehege_grey_white16_1

st_lle_juni_12_72_1