Gelukkig weten steeds meer baasjes dat konijnen groepsdieren zijn en ze dus met zijn tweeën of meer gehouden moeten worden. Toch zitten er ook nog ontzettend veel konijnen alleen in een hok. Helaas weten heel veel baasjes niet dat konijnen echte groepsdieren zijn, vanwege impulsief aankopen (dus geen onderzoek gedaan) en slechte voorlichting van dierenwinkels. Het is dus heel goed dat jij deze pagina aan het lezen bent!
Van nature zijn konijnen groepsdieren. Dat betekent dat ze het liefst met meerdere soortgenoten bij elkaar leven. Als ze hun hele leven alleen zijn, missen zij de liefde, warmte en het contact van hun soortgenootje(s). Natuurlijk hoef je niet meteen een hele groep konijnen te nemen, maar je kunt het idee van leven in een groep wél nabootsen door twee konijnen te nemen.
Het klinkt hard, maar een groepsdier in zijn eentje is geestelijke mishandeling.

Twee onafscheidelijke konijntjes © (OvO) @ Flickr
Ik wil/hoef maar één konijn, want…
… ik geef hem héél veel aandacht!
Dat is leuk, maar jij bent geen konijn. Jij spreekt geen konijnentaal en je konijn spreekt geen mensentaal. Hoe fijn een konijn menselijke aandacht ook kan vinden, hij zal altijd blijven verlangen naar het gezelschap van een soortgenoot. Stel dat je je konijn élke dag twee uur aandacht kan geven, dat is best veel! Maar de overige 22 uur zit hij dan alleen.
… ik ben bang dat mijn konijn dan minder aanhankelijk/lief wordt.
Een konijn dat alleen zit, is meestal juist schuwer dan een koppeltje. Konijnen durven met z’n tweeën meer, omdat ze zich veiliger voelen. De nieuwsgierigheid wint dan van de angst. Als het ene konijn tammer is dan de ander, zorgt die er wel voor dat het wat angstigere konijn ziet dat mensen helemaal niet zo eng zijn. Zo wordt het angstigere konijn tammer door het andere konijn en meer getriggerd om ook contact te zoeken.
… mijn konijn heeft alle ruimte en mag heel veel loslopen.
Super fijn, want veel konijnen hebben maar weinig ruimte. Maar wat zegt dat over eenzaamheid? Helemaal niets. Stel dat jij in een mooie villa woont, maar niemand hebt om het mee te delen. Niks aan dan toch? Waarom mag jouw konijn die vrijheid niet delen met een maatje?
… meer konijnen kost meer tijd en geld.
Een konijn meer of minder merk je amper terug in de kosten of de tijd die je eraan kwijt bent. Het kan je zelfs minder tijd kosten, want twee konijnen hebben niet zoveel menselijke aandacht nodig als één konijn: zij houden elkaar lekker bezig en geven elkaar al het gezelschap dat ze nodig hebben.
Toebehoren zoals een hok, huisjes, voer, bodembedekking etc. moet je toch al kopen met één konijn. Met meerdere konijnen zal het eten wat sneller op zijn en zal het hok wat sneller vies zijn. Maar het extra geld dat het kost is echt niet veel. Als je dat beetje extra niet over hebt voor gelukkige konijnen, moet je jezelf afvragen of je wel een geschikt konijnenbaasje bent. Want hoe zit het dan met onverwachte dierenartskosten? Wie besluit dieren te nemen, dient ervoor te zorgen dat zij gelukkig en gezond zijn en blijven. En daar is nou eenmaal geld voor nodig.
… ik mag er niet nog een van mijn ouders.
Wat jammer dat je ouders er geen tweede konijn bij willen! Probeer er achter te komen waarom ze dat niet willen. Grote kans dat ze het niet willen vanwege hogere kosten en meer verzorging. Laat je ouders deze site eens lezen en leg uit dat het amper extra tijd en geld kost. Ouders zijn eindverantwoordelijk voor de aanschaf en verzorging, niet het kind. Zij dienen vóór de aanschaf van het eerste konijn te weten dat het groepsdieren zijn en te zorgen dat ze konijnen gezond en gelukkig zijn en blijven.
… mijn konijn heeft gezelschap van mijn cavia/hond/kat.
Elk ander dier dan een konijn is geen geschikt vriendje voor jouw konijn. Want het is geen konijn. Simpel. Ze spreken elkaars taal en lichaamstaal niet, dus hebben niets aan elkaar en zijn daarom nog steeds eenzaam. Jij zit ook niet graag levenslang opgesloten met een chimpansee. Lees hier meer over cavia’s en konijnen samen houden.
… mijn konijn vecht met andere konijnen!
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld twee die voedsters of twee rammen die van jongs af aan samen hebben gezeten, maar nu ze volwassen worden elkaar eigenlijk niet zo leuk meer vinden. Dat kan. Net als wij, veranderen konijnen. Maar dat betekent niet dat ze niet gelukkig zouden zijn met een ander konijn van het andere geslacht.
Of je hebt één konijn en zet in zijn/haar territorium het nieuwe konijn erbij. Jouw konijn gaat dan zijn/haar territorium beschermen. Het best is om naar een konijnenopvang in jouw buurt te gaan, en daar ter plaatse een konijn te laten koppelen. Konijnenopvangen hebben hier veel ervaring mee.
Belangrijk om te onthouden is, dat konijnen hun maatje uitzoeken. Niet wij. Wij vinden ook niet altijd iedereen aardig. Blijf koppelen bij een opvang tot je konijn zijn/haar maatje heeft gevonden. Op ieder potje past een dekseltje.

Twee gelukkige konijnen © Marrietfotografie.nl
Twee konijnen koppelen
Heb je besloten twee konijnen te nemen? Bijvoorbeeld omdat je na het lezen van deze pagina bent overtuigd een vriendje voor je konijn te zoeken? Of omdat er een konijn is overleden en je nu een konijn alleen hebt zitten? Konijnen kun je laten koppelen bij de meeste opvangen! Zij kiezen met jou een geschikt konijn uit en gaan dan kijken ze elkaar leuk en aardig vinden.
Geschikte combinaties
Een gecastreerde ram en een voedster:
Voor konijnen is dit de beste combinatie. Probeer bij voorkeur deze combinatie het eerst.
Twee voedsters:
Deze combinatie gaat vaak fout. Ook als ze van jongs af aan al samen zitten, kunnen ze op latere leeftijd gaan vechten.
Twee gesteriliseerde voedsters:
Lastig, maar grotere slagingskans dan twee niet-gesteriliseerde voedsters.
Twee rammen:
Deze combinatie gaat bijna altijd fout. Ook als ze van jongs af aan al samen zitten, kunnen ze op latere leeftijd gaan vechten.
Twee gecastreerde rammen:
Lastig, maar grotere slagingskans dan twee ongecastreerde rammen.
Let op: als je al heb geprobeerd te koppelen, heeft het weinig zin meer om die rammen of voedsters te castreren of steriliseren om ze vriendelijker naar elkaar te krijgen. Ze kennen elkaar dan al en zullen elkaar nog steeds niet accepteren.
Kijk hier voor nog veel meer informatie over mogelijke combinaties en koppelen:
http://www.bunnybunch.nl/informatie/koppelen-van-konijnen/
Headerfoto: © Simon Page
Ik vondt het erg leerzaam,
Nu mijn vraag; ik heb ook konijnen één van de konijnen paar ik overleden nu zit ééntje alleen in een kooi ze kan niet met de andere twee opschieten.
Wat kan ik hier aan doen?
Hoi Ingrid, je kunt je eenzame konijn meenemen naar een konijnenopvang in je buurt. Daar zullen ze haar koppelen aan een nieuw vriendje 🙂 Een konijn hoort in elk geval nooit alleen te zijn. Kijk hier voor een opvang in jouw buurt: http://www.ikwilkonijnen.nl/opvang-zoeken
Hallo, wij hebben een konijntje van 5 maanden. Hij is nu nog alleen, wij willen hem eerst laten castreren, maar
Z’n balletjes zijn nog niet voelbaar! Is hij nog niet vruchtbaar?? Want dan zouden we nu al voor een vriendje kunnen kijken.
Hoi Laura, dat zou ik even aan de dierenarts vragen! Ik zou er nooit zomaar vanuit gaan dat een konijn op die leeftijd niet vruchtbaar is. Ik zou hem laten z.s.m. laten castreren en hem laten koppelen aan een vriendin bij een opvang. Lang niet alle konijnen vinden elkaar namelijk leuk (net als mensen), dus je moet nooit zomaar twee konijnen bij elkaar zetten. Een konijnenopvang heeft hier veel verstand van en zorgt dat jij uiteindelijk een vriendin mee naar huis neemt waar jouw konijn dolgelukkig mee wordt 🙂 Hier kun je opvangen vinden: http://www.ikwilkonijnen.nl/opvang-zoeken/
Ik zou graag een tweede konijn willen maar mijn ouders zeggen dat we te weinig ruimte hebben, en we hebben een balkon dus ik weet niet hoe ik hun zou moeten overhalen?
hey Meike!
Hoeveel ruimte voorzie je precies voor je konijntje? Laat je ouders deze website lezen en laat hen ook eens rabbitwelfare.co.uk lezen. Wij willen ook een tweede konijn aanschaffen, maar ik wou veel opzoekwerk doen en ben terechtgekomen bij een konijnenspecialist via mijn dierenarts. Zij heeft aan de website van rabbitwelfare meegewerkt dus alle informatie is heel correct!
Hopelijk lukt het jou!
Mijn konijntjes zijn nu dik 2 maanden oud. Zou ik nog een konijn, Vlaamse reus erbij kunnen zetten?
Kennen elkaar niet en hebben een groot tuinhuis als hok?
Heel goede site om mensen beter te doen nadenken en konijntjes beter te laten verzorgen! Wel een opmerking: ik heb wel vaker 2 ongecastreerde mannetjes en 2 ongestereliseerde voedsters bij elkaar geplaatst en is eigenlijk NOOIT fout gegaan. Ze hebben natuurlijk wel genoeg ruimte nodig dat het geen strijd wordt … Ik heb wel een kieskeurig voedstertje gehad dat niet zo gesteld was op soortgenootjes en toch ook kunnen koppelen met een ander voedstertje.
Ik heb een vraag: wij willen nog konijnen in een buitenhok en we willen dan twee Hollanders, past dat in een buitenhok van twee verdiepingen?
Alvast bedankt.
Als je er een ren aan vast maakt wel. Elk hok zonder permanente ren eraan gekoppeld is te klein. Konijnen hebben flink (!) de ruimte nodig en zijn erg ongelukkig en ongezond wegens onvoldoende beweging in een hok. Zie ook http://www.ikwilkonijnen.nl/buitenhok/
U zegt dat het qua kosten niet veel scheelt… maar als je een voedster hebt en een mannetje erbij doet en die moet gecastreerd… dat kost 70 euro…
Hoi, ik wil voor mijn 11e verjaardag graag konijnen. Als het mag. Ik wil als twee baby’s en zowiezo een vrouwtje. Kan ik dan beter er een mannetje bij doen of beter een vrouwtje?
Of kan ik beter eerst ervaring op doen met oudere konijnen?
Help!!! Ik wil graag konijnen, maar mag het niet. Omdat wij vaker weleens op vakantie gaan(waar moeten ze dan heen) en mama denkt dat ik de verantwoordelijkheid niet aan kan. Maar dat kan ik wel! Ik kan mijn moeder niet overtuigen. Wat moet ik nu doen? Geen huisdieren nemen of verder proberen? En als ik verder probeer mama te overtuigen, wat moet ik zeggen???
Ik ben het daar volledig mee eens. Ik had vroeger ook een konijn en ik was al super blij dat ik in ieder geval een huisdier van mijn ouders mocht. Echter was mijn konijn toch heel eenzaam. Mijn neef maakte in die tijd ook het zelfde mee met zijn konijn. Hij vond het overigens ook niet zo heel leuk om een konijn te hebben en zodoende mocht ik uiteindelijk ook die van hem hebben. En sindsdien heb ik zo een enorm verschil gezien in het humeur van de konijnen, ze waren eindelijk weer echt actief en energiek. https://www.dierengemak.nl/knaagdieren/
Hallo,
Op zoek naar een lening met spoed? Wilt u uw rekeningen betalen en onroerend goed kopen? Beleggingslening Bouwkrediet? Ik kan u 24 uur goedkeuring van de lening garanderen. Wij zijn een beleggingsmaatschappij van wereldklasse die allerlei soorten financiële diensten aanbiedt met flexibele terugbetalingsvoorwaarden en een sluitingsschema. Neem contact met ons op via e-mail rickdonald0901@gmail.com voor gedetailleerde informatie.
Dank je.
Dag allemaal,
Ik heb enkele vraagjes;
We hebben 2 konijntjes; 1 vrouwtje en 1 mannetje, het nodige werd intussen gedaan en de konijntjes komen goed overeen. Ik heb echter een vraagje over het drinkgedrag van het mannetje; vaak trekt hij heel hard aan de teut van het flesje, dit terwijl het vrouwtje normaal en gemakkelijk drinkt. Kan iemand mij zeggen hoe dit komt en welke oplossing er kan worden voorzien hiervoor?
Ook trekt hij aan het hooi dat langs de buitenkant in een bakje zit, waardoor de binnenkant van het hok bezaaid is met hooi… Hoe kunnen wij dit oplossen?
Omtrent bodembedekking heb ik nog een vraagje; momenteel hebben we houtvezels in het hok gezet, maar we zouden graag een andere bodembedekking (hennep?) willen plaatsen aangezien die houtvezel langs alle kanten opschiet en het binnen de kortste keren een slagveld is… Kan dit voor konijnen een probleem vormen wanneer je van ondergrond verandert?
Alvast bedankt voor jullie respons!
Groeten,
Morad
Bedankt voor het schrijven van dit stuk. Wij hebben afgelopen weekend een konijntje gekocht. Een mannetje (8 weken oud). Het is zeker de bedoeling dat hier een vrouwtje bij gaat komen. Maar na het lezen op internet weet ik niet helemaal zeker wat nu handig is om te doen….
Optie 1: Moet ik hem eerst een tijdje alleen laten zitten, laten castreren en er dan een vrouwtje aan laten koppelen? Dat houdt wel in dat hij een paar maanden alleen zit.
Optie 2: Nu een jong vrouwtje erbij halen en over een maand of 2 laten helpen, ze even 2 weken uit elkaar houden ivm dekken en ze dan weer bij elkaar zetten?
Ik hoor het graag van u.
Groetjes,
Annemieke
Ik heb een vrouwtje gekocht, dwergkonijntje. 2 dagen alleen gehad en toen heb ik er een mannetje bijgekocht, wilde een dwergje hangoor maar toen ik thuis kwam zag ik toch echt een groot verschil met het vrouwtje. Het scheelde wel 4 weken kwa leeftijd maar toch. Ik heb ze toch bij elkaar gezet en het klikt geweldig, ze spelen huppen springen knuffelen en kruipen tegen elkaar aan. Ik moet alleen binnenkort wel het mannetje nog castreren, kan je hiervoor gewoon een willekeurige dierenarts vóór bellen? Ik kreeg van de fokkerij van het mannetje erg weinig informatie? En stel nu dat het een gewone hangoor konijn is, breng ik dan een dwergkonijn vrouwtje in gevaar als hij nog veel groter wordt?
Your Domain Name hydra
Hoi,
We hebben twee vrouwtjeskonijnen,
Maar het eene konijn springt op het ander, dus we kunnen ze niet samen zetten.
Ze staan wel naast elkaar in een apart kot.
Dus hopelijk weet jij hier een oplossing voor 💗
Vriendelijke groeten,
Lotte
Hallo,
Wij hebben 2 vlaamse reuzen broers( 2 rammen) gecastreerd. Voor de castratie vechten ze erg vaak.
Nu kunnen ze meer dan prima met elkaar over weg. Ze liggen vaak bij elkaar en likken elkaar schoon.
Echter als wij gaan slapen leven ze wel gescheiden met een afscheiding zodat ze niet kunnen vechten.. maar elkaar wel zien en kunnen ruiken.
En als we thuis zijn laten we ze los in de tuin of garage en dan zijn ze onafscheidelijk! Ze volgen elkaar overal, de ene is wel onderdanig aan de ander.
Ik durf ze niet bij elkaar te zetten snachts.
Doe ik hier goed aan?
Groetjes Rick