Gelukkig weten steeds meer baasjes dat konijnen groepsdieren zijn en ze dus met zijn tweeën of meer gehouden moeten worden. Toch zitten er ook nog ontzettend veel konijnen alleen in een hok. Helaas weten heel veel baasjes niet dat konijnen echte groepsdieren zijn, vanwege impulsief aankopen (dus geen onderzoek gedaan) en slechte voorlichting van dierenwinkels. Het is dus heel goed dat jij deze pagina aan het lezen bent!

Van nature zijn konijnen groepsdieren. Dat betekent dat ze het liefst met meerdere soortgenoten bij elkaar leven. Als ze hun hele leven alleen zijn, missen zij de liefde, warmte en het contact van hun soortgenootje(s). Natuurlijk hoef je niet meteen een hele groep konijnen te nemen, maar je kunt het idee van leven in een groep wél nabootsen door twee konijnen te nemen.

Het klinkt hard, maar een groepsdier in zijn eentje is geestelijke mishandeling.

Twee konijnen

Twee onafscheidelijke konijntjes © (OvO) @ Flickr

Ik wil/hoef maar één konijn, want…

… ik geef hem héél veel aandacht!
Dat is leuk, maar jij bent geen konijn. Jij spreekt geen konijnentaal en je konijn spreekt geen mensentaal. Hoe fijn een konijn menselijke aandacht ook kan vinden, hij zal altijd blijven verlangen naar het gezelschap van een soortgenoot. Stel dat je je konijn élke dag twee uur aandacht kan geven, dat is best veel! Maar de overige 22 uur zit hij dan alleen.

… ik ben bang dat mijn konijn dan minder aanhankelijk/lief wordt.
Een konijn dat alleen zit, is meestal juist schuwer dan een koppeltje. Konijnen durven met z’n tweeën meer, omdat ze zich veiliger voelen. De nieuwsgierigheid wint dan van de angst. Als het ene konijn tammer is dan de ander, zorgt die er wel voor dat het wat angstigere konijn ziet dat mensen helemaal niet zo eng zijn. Zo wordt het angstigere konijn tammer door het andere konijn en meer getriggerd om ook contact te zoeken.

… mijn konijn heeft alle ruimte en mag heel veel loslopen.
Super fijn, want veel konijnen hebben maar weinig ruimte. Maar wat zegt dat over eenzaamheid? Helemaal niets. Stel dat jij in een mooie villa woont, maar niemand hebt om het mee te delen. Niks aan dan toch? Waarom mag jouw konijn die vrijheid niet delen met een maatje?

… meer konijnen kost meer tijd en geld.
Een konijn meer of minder merk je amper terug in de kosten of de tijd die je eraan kwijt bent. Het kan je zelfs minder tijd kosten, want twee konijnen hebben niet zoveel menselijke aandacht nodig als één konijn: zij houden elkaar lekker bezig en geven elkaar al het gezelschap dat ze nodig hebben.

Toebehoren zoals een hok, huisjes, voer, bodembedekking etc. moet je toch al kopen met één konijn. Met meerdere konijnen zal het eten wat sneller op zijn en zal het hok wat sneller vies zijn. Maar het extra geld dat het kost is echt niet veel. Als je dat beetje extra niet over hebt voor gelukkige konijnen, moet je jezelf  afvragen of je wel een geschikt konijnenbaasje bent. Want hoe zit het dan met onverwachte dierenartskosten? Wie besluit dieren te nemen, dient ervoor te zorgen dat zij gelukkig en gezond zijn en blijven. En daar is nou eenmaal geld voor nodig.

… ik mag er niet nog een van mijn ouders.
Wat jammer dat je ouders er geen tweede konijn bij willen! Probeer er achter te komen waarom ze dat niet willen. Grote kans dat ze het niet willen vanwege hogere kosten en meer verzorging. Laat je ouders deze site eens lezen en leg uit dat het amper extra tijd en geld kost. Ouders zijn eindverantwoordelijk voor de aanschaf en verzorging, niet het kind. Zij dienen vóór de aanschaf van het eerste konijn te weten dat het groepsdieren zijn en te zorgen dat ze konijnen gezond en gelukkig zijn en blijven.

… mijn konijn heeft gezelschap van mijn cavia/hond/kat.
Elk ander dier dan een konijn is geen geschikt vriendje voor jouw konijn. Want het is geen konijn. Simpel. Ze spreken elkaars taal en lichaamstaal niet, dus hebben niets aan elkaar en zijn daarom nog steeds eenzaam. Jij zit ook niet graag levenslang opgesloten met een chimpansee. Lees hier meer over cavia’s en konijnen samen houden.

… mijn konijn vecht met andere konijnen!
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld twee die voedsters of twee rammen die van jongs af aan samen hebben gezeten, maar nu ze volwassen worden elkaar eigenlijk niet zo leuk meer vinden. Dat kan. Net als wij, veranderen konijnen. Maar dat betekent niet dat ze niet gelukkig zouden zijn met een ander konijn van het andere geslacht.

Of je hebt één konijn en zet in zijn/haar territorium het nieuwe konijn erbij. Jouw konijn gaat dan zijn/haar territorium beschermen. Het best is om naar een konijnenopvang in jouw buurt te gaan, en daar ter plaatse een konijn te laten koppelen. Konijnenopvangen hebben hier veel ervaring mee.

Belangrijk om te onthouden is, dat konijnen hun maatje uitzoeken. Niet wij. Wij vinden ook niet altijd iedereen aardig. Blijf koppelen bij een opvang tot je konijn zijn/haar maatje heeft gevonden. Op ieder potje past een dekseltje.

 

Twee gelukkige konijnen

Twee gelukkige konijnen © Marrietfotografie.nl

Twee konijnen koppelen

Heb je besloten twee konijnen te nemen? Bijvoorbeeld omdat je na het lezen van deze pagina bent overtuigd een vriendje voor je konijn te zoeken? Of omdat er een konijn is overleden en je nu een konijn alleen hebt zitten? Konijnen kun je laten koppelen bij de meeste opvangen! Zij kiezen met jou een geschikt konijn uit en gaan dan kijken ze elkaar leuk en aardig vinden.

Zoek een opvang

Geschikte combinaties

Een gecastreerde ram en een voedster:
Voor konijnen is dit de beste combinatie. Probeer bij voorkeur deze combinatie het eerst.

Twee voedsters:
Deze combinatie gaat vaak fout. Ook als ze van jongs af aan al samen zitten, kunnen ze op latere leeftijd gaan vechten.

Twee gesteriliseerde voedsters:
Lastig, maar grotere slagingskans dan twee niet-gesteriliseerde voedsters.

Twee rammen:
Deze combinatie gaat bijna altijd fout. Ook als ze van jongs af aan al samen zitten, kunnen ze op latere leeftijd gaan vechten.

Twee gecastreerde rammen:
Lastig, maar grotere slagingskans dan twee ongecastreerde rammen.

Let op: als je al heb geprobeerd te koppelen, heeft het weinig zin meer om die rammen of voedsters te castreren of steriliseren om ze vriendelijker naar elkaar te krijgen. Ze kennen elkaar dan al en zullen elkaar nog steeds niet accepteren.

Kijk hier voor nog veel meer informatie over mogelijke combinaties en koppelen:
http://www.bunnybunch.nl/informatie/koppelen-van-konijnen/

Headerfoto: © Simon Page